PRIMITIEVE REFLEXEN 

Iedere gezonde, pasgeboren baby beschikt over vele reflexen. Dit zijn aangeboren bewegingen die je niet met ‘de wil’ kunt aansturen. Deze bewegingen ontstaan al in de baarmoeder. Ze vormen de basis voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en de hersenen en helpen de baby om tijdens de uitdrijving het geboortekanaal te verlaten. Na de geboorte zorgen ze ervoor dat de baby de eerste maanden kan overleven en dragen ze bij aan de ontwikkeling.

Primitieve reflexen verdwijnen gedurende het eerste levensjaar. Door moeilijkheden tijdens de zwangerschap, geboorte en de eerste levensmaanden zou het kunnen dat de primitieve reflexen niet ten volle worden doorleefd en actief blijven. Als deze primitieve reflexen (gedeeltelijk) actief blijven, is dit van invloed op de samenwerking van de hersenhelften, motorische vaardigheden en de sensorische informatieverwerking.

 

SENSORISCHE INFORMATIEVERWERKING
Een ander woord voor sensorische informatieverwerking is prikkelverwerking. Bij sensorische informatieverwerking worden de prikkels die je met je lichaam waarneemt door de hersenen verwerkt. De prikkels komen via je zintuigen (oren, ogen, smaak, geur en tast) binnen. Binnen in het lichaam worden prikkels waargenomen die zorgen voor het evenwichtsgevoel en het spier- en gewrichtsgevoel (de proprioceptie). Al onze zintuigen werken de hele dag samen om ervoor te zorgen dat we adequaat reageren op onze omgeving. Ze geven ons informatie over de wereld om ons heen.

Bij problemen met de sensorische informatieverwerking is het waarnemen, selecteren of reageren op prikkels verstoord. Prikkels komen te sterk of juist te zwak binnen. Zo kan het zijn dat een kind snel last heeft van geluiden, bepaalde kleding niet kan verdragen, angst heeft om te bewegen of moeite heeft met de structuur van bepaald voedsel. Het tegenovergestelde is dat een prikkel helemaal niet binnenkomt of een binnengekomen prikkel te weinig aandacht krijgt. Dit kan zich uiten in het niet reageren op het roepen van de naam, geen gevaar zien en/of extreme bewegingsdrang hebben.

 

HOLISTISCHE VISIE 

Holistisch komt van het Griekse woord ‘Holos’, wat staat voor geheel. Een holistische visie wil zeggen dat gekeken wordt naar de mens in zijn totaliteit. In mijn manier van werken betekent dit dat ik naast het fysieke onderzoek, waar onder andere uitgetest wordt welke primitieve reflexen nog actief zijn, ik ook het energetisch lichaam behandel. Een energetische blokkade kan er namelijk aan bijdragen dat prikkels niet goed verwerkt worden, wat kan zorgen voor overload.

Niet zelden blijkt het te gaan om een blokkade welke al meerdere generaties in de familie voorkomt. Een manier om deze blokkades inzichtelijk te maken en op te lossen is door middel van een (familie)opstelling. Mocht een familieopstelling nodig zijn dan werk ik hierbij altijd samen met mijn collega’s van praktijk H3.